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CASE AUTH/2846/5/16

VOLUNTARY ADMISSION BY JANSSEN
Failure to sit the examination for representatives within one year

Janssen voluntarily admitted that one of its sales 
managers failed to take the required examination 
within one year of commencing that role.

As Paragraph 5.6 of the Constitution and Procedure 
required the Director to treat a voluntary admission 
as a complaint, the matter was taken up with 
Janssen.

Janssen explained that in Autumn 2014, one of 
its employees became a first line sales manager.  
Details of the manager’s previous roles (which did 
not include sales), qualifications and training were 
provided.

In June 2015, the learning and development 
(L&D) department was asked to clarify whether 
the manager needed to complete the ABPI 
representatives examination.  The advice was ‘No’ 
given the employee’s qualifications and training to 
date.  This was an error.   In April 2016 this advice 
was re-questioned and the L&D team raised the 
matter with the medical director, who confirmed the 
examination was required.

Janssen stated that these events amounted to a 
breach of the Code, since the individual had been in 
a sales management role for more than 12 months 
without sitting the ABPI examination.

The detailed response from Janssen is given below.

The Panel noted that Janssen made no submission 
that the manager’s role was not within the definition 
of a representative.  It therefore followed that 
the sales manager in question, who commenced 
employment in that role in Autumn 2014, should 
have taken an appropriate examination for the first 
time by Autumn 2015.  

The requirement of the Code to take an examination 
within 1 year had not been met as acknowledged by 
Janssen and the Panel ruled a breach of the Code.

The Panel was concerned that neither an 
experienced manager nor Janssen’s L&D department 
were clear about the requirement to take an 
examination.  It did not appear that anyone had 
referred directly to the Code.  The Panel further noted 
that Janssen’s procedure for training employees 
on the Code did not cover the situation where an 
existing employee moved to a role which newly 
required them to take an appropriate examination.  
On balance the Panel decided that the failure to take 
the examination or recognise that the employee 
needed to take an appropriate examination 
amounted to a failure to maintain high standards 
and thus a breach of the Code was ruled.
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VOLUNTARY ADMISSION		

Janssen stated that in September 2014, one of 
its employees moved into a sales management 
role, responsible for leading a team of sales 
representatives.  The employee had previously 
worked as a product manager, in Janssen medical 
affairs, for other pharmaceutical companies and prior 
to that as a health professional.

During time in Janssen medical affairs the employee 
completed signatory training but before formally 
becoming a Janssen signatory moved to another role 
in Janssen.  Details of the manager’s qualifications 
and training were provided.

In June 2015 the learning and development 
(L&D) department was asked to clarify whether 
the manager needed to complete the ABPI 
representatives examination.  Janssen had no 
written record of a follow up conversation but 
later that year after being prompted by its learning 
mangement system (LMS) to provide a copy of his/
her ABPI certificate, the manager again contacted 
L&D and was advised that the examination was 
not required given his/her qualifications and 
training to date.  This was in error and based on 
a misunderstanding that given the manager’s 
background (as a health professional and signatory 
training), the ABPI representative’s examination 
was not needed.  The manager had been trained on 
the company’s work instruction (WI) on a number 
of occasions but the WI was followed based on the 
incorrect advice received.

In April this advice was re-questioned within the L&D 
team, prompted by a gap in the training records on 
the company LMS, and L&D raised the question of 
exemption with the medical director, who confirmed 
the examination was required.

Janssen stated that these events amounted to a 
breach of Clause 16.3, since the individual had been 
a sales manager for more than 12 months without 
sitting the ABPI examination.

Janssen was asked to provide the PMCPA with any 
further comments in relation to the requirements of 
Clauses 9.1 and 16.3.
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RESPONSE		

Janssen stated this was a case of an experienced 
employee with significant relevant training 
(registered health professional and signatory-trained) 
moving into a sales management role from within 
the company.  The company’s standard operating 
procedure (SOP) indicated that anyone in a sales role 
must have taken the ABPI Medical Representatives 
Examination.  On this occasion, given the employee’s 
background, the SOP was unfortunately incorrectly 
interpreted by L&D and incorrect advice given.  
This was an isolated incident and one of low risk to 
Code compliance given the individual’s training on 
the Code and as a health professional; and his/her 
pharmaceutical industry experience.  In this context 
Janssen submitted that it had not failed to maintain 
high standards.

The employee did not take the ABPI Medical 
Representatives Examination within one year of 
being a sales manager.  

The manager’s email to the company’s L&D 
department was provided.  The gap in timelines from 
June to October 2015 reflected the verbal discussion 
that took place during this period between the 
representative and an L&D manager.  The manager’s 
October email was prompted by his/her training on 
the Work Instruction WI08558, Procedure for Training 
Employees on the ABPI Code of Practice, issued as 
training by Janssen’s learning management system.  
The manager referred to this training in an email as 
‘ABPI requirement training’.  The response from the 
L&D manager detailed the incorrect advice.

Following an internal audit of training records, the 
individual was flagged as the company did not have 
a record of his/her ABPI Medical Representatives 
Examination certificate on file.  The response to the 
request to provide the certificate to L&D, caused L&D 
to review the original advice given in 2015.  Further 
advice on whether, given the manager’s training and 
background, an exemption was possible was then 
discussed with the medical director who confirmed 
the examination certification requirement.  Janssen 
then duly reported a potential breach of Clause 16.3 
to the PMCPA.

PANEL RULING		

The Panel noted that Clause 16.3 stated that 
representatives must take an appropriate 

examination within the first year of their 
employment as a representative and pass it 
within two years of starting such employment.  A 
representative was defined in the Code as someone 
who called on members of the health professions 
and others in relation to the promotion of medicines.

The Panel noted that Janssen made no submission 
that the manager’s role was not within the definition 
of a representative.  It therefore followed that as the 
sales manager in question commenced employment 
in that role in Autumn 2014 he/she should have taken 
an appropriate examination for the first time by 
Autumn 2015.  

The Panel noted that the manager in question had 
been in post for over 18 months and had not yet 
taken an examination.  The requirement of Clause 
16.3 to take an examination within 1 year had not 
been met as acknowledged by Janssen and the Panel 
ruled a breach of that clause.

With regard to Clause 9.1, the Panel was concerned 
that neither an experienced manager nor the L&D 
department were clear about the requirement to 
take an examination.  It did not appear that anyone 
had referred directly to the Code.  The Panel further 
noted that the work instruction detailing the 
procedure for training employees on the Code did 
not cover the situation where an existing employee 
moved to a role which newly required them to 
take an appropriate examination.   The exemptions 
to taking the ABPI examination were removed 
from the Code in 2006 and so in that regard the 
examination requirements of the Code were very 
simple.  The Panel noted an email in 2016 referred to 
‘exemption criteria’ and implied that the manager’s 
need to take an appropriate examination might be 
‘a local decision’.  On balance the Panel decided 
that the failure to take the examination or recognise 
that the employee needed to take an appropriate 
examination amounted to a failure to maintain high 
standards and thus a breach of Clause 9.1 was ruled.

Complaint received	 23 May 2016

Case completed	 4 July 2016




