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Q&As in relation to Clause 10.4 of the 2024 Code 

 

Please note that the PMCPA cannot approve any activities or materials, it can only give 
informal advice based on its interpretation of the ABPI Code. In the event of a complaint 
being received about a matter upon which advice had been given, it would be considered in 
the usual way. The Code of Practice Appeal Board would make the final decision if a case 
went to appeal. It is important to note that each case is considered upon its own merits 
and based upon the allegations raised by the complainant. The Q&As below are not a 
substitute for a detailed study of the ABPI Code, which should be read in conjunction. 

 

Background 

Clause 1.23 states that a company can provide support for individual health professionals 
(HCPs) or other relevant decision makers (ORDMs) to attend events/meetings. ‘Support’ in this 
context is the provision of a financial contribution, in whole or in part, whether paid directly or 
indirectly to individual HCPs or ORDMs to attend events/meetings. 

Clause 10.4 states that where a company provides support to an individual HCP or ORDM to 
attend an event/meeting there must be a written agreement in place setting out what has been 
agreed, including the categories of cost such as registration fees, accommodation and/or travel. 

The supplementary information to this clause states that the rationale for the decision to 
provide support to an individual HCP or ORDM to attend an event/meeting should be 
documented prior to the provision of the support. 

The requirements of Clause 10.4 and its supplementary information are new for the 2024 Code. 

 

Frequently asked questions 

Question: Which categories of cost must be stipulated in the written agreement referred to in 
Clause 10.4? 

Answer: The written agreement must set out the support that will be provided to the HCP or 
ORDM to attend the event/meeting where the company funds (directly or indirectly) all or part of 
the costs of their travel, accommodation or registration fees.  

It is recommended that the cost within each category is stated in the written agreement if 
known at that time e.g. the cost of registration fees (if applicable to the event/meeting). Where 
exact costs are not yet known at the time of executing the written agreement, the category of 
cost (e.g. travel or accommodation) should clearly describe the limits/criteria. It should be clear 
from the written agreement what support has been agreed and which party will be arranging the 
booking etc. to avoid any confusion.   

For the avoidance of doubt, Clause 10.4 does not require a written agreement with an individual 
HCP or ORDM when they are only being provided with subsistence at an event/meeting in 
accordance with Clause 10.1. 
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Question: Does Clause 10.4 apply to both company organised and independent organisation 
event/meetings? 

Answer: Yes 

Question: Does Clause 10.4 apply to both promotional and non-promotional events/meetings? 

Answer: Yes 

Question: Does Clause 10.4 apply to both national and international events/meetings? 

Answer: Yes 

Question: What is meant by the rationale for the decision to provide support? 

Answer: It should be clear why an individual HCP/ORDM is being supported. For example, it 
may be that the educational content of a particular international congress would be beneficial 
to that individual given the stage of their career and the field of medicine that they are working 
in.   

In the case of an event/meeting in the UK, the rationale to support the cost of an individual’s 
travel must be clear, e.g. the individual has had to travel a considerable distance to attend the 
meeting. The rationale to provide any accommodation would also need to be documented. 
Companies should have an SOP or other procedural document that sets out the company’s 
position and criteria in this regard.  

Support provided to a particular HCP/ORDM must never be, or be perceived to be, a reward, or 
inducement to prescribe, supply, administer, recommend, buy or sell any medicine. 

Question: Does the rationale for the decision to provide support to a particular HCP/ORDM 
have to be within their written agreement? 

Answer: Not necessarily. The rationale for the decision could be stated within an internal 
document. This document would need to be made available to the PMCPA on request in the 
event of a complaint.  

 


